Centrifugering: vad är det exakt?
Centrifugering är den sista processen i tvättcykeln, där trumman snurrar mycket snabbt. Syftet med detta är att säkerställa att dina kläder inte kommer ut ur trumman genomblöta.
För varje tvättmaskin kan du ställa in antalet varv för centrifugeringen till 1200, 1400 eller 1600. Detta tal anger hur många varv trumman snurrar per minut. Ju högre antal varv, desto torrare kommer dina kläder att vara när de kommer ut ur trumman.
Har du någonsin undrat varför tvättmaskiner alltid är så otroligt tunga? Det har att göra med centrifugeringen. Under denna process snurrar trumman så snabbt att en tvättmaskin utan förankring plötsligt kan stå i andra änden av rummet.
Vikten används för att säkerställa att tvättmaskinen står stadigt på golvet.
Inställning av tvättmaskinens varvtal
Ett högt varvtal låter kanske mycket fördelaktigt, eftersom det innebär att du inte behöver torka din tvätt på annat sätt lika länge.
Varvtal | Kvarvarande fuktighetsprocent |
1200 varv | 52% |
1400 varv | 50% |
1600 varv | 44% |
1800 varv | 42% |
Alla typer av kläder kan centrifugeras vid ett högt antal varv, men du bör vara medveten om att delikata tyger kommer att slitas mycket snabbare. Även knappar och andra delar av dina kläder kommer att lossna snabbare vid ett högre varvtal.
För delikata tvättar är det därför klokt att välja ett lågt varvtal så att dina kläder blir mindre skadade.
Efter centrifugeringen är tvätten fortfarande våt
Det finns inget så irriterande som tvätt som fortfarande är helt våt när den kommer ut ur tvättmaskinen. Det är nämligen lite meningsfullt att hänga upp den i det tillståndet, eftersom det då kan ta dagar att torka. Det är inte idealiskt för dina kläder, men inte heller för fuktighetsnivån i ditt hem. Det kan finnas flera anledningar till att din tvätt förblir våt efter centrifugeringen.
Orsak 1: Du har inte fördelat tvätten jämnt i trumman
Tvätten kan bara torka ordentligt om den har tillräckligt med utrymme att röra sig genom trumman. Speciellt när du tvättar sängkläder kan det ofta hända att allt blir till en stor klump, vilket innebär att det även efter centrifugeringen fortfarande finns mycket vatten kvar.
Orsak 2: Du har för mycket tvätt i trumman på en gång
Om trumman är för tungt belastad kan din tvätt inte bli av med allt vatten under centrifugeringen. Varje tvättmaskin har en specifik kapacitet som exakt anger den maximala mängden tvätt per cykel. Det är bättre att tvätta två gånger på rätt sätt än att tvätta allt på en gång på ett sätt där det inte blir ordentligt rent och torrt.
Orsak 3: Vattnet kan inte rinna av ordentligt
Ibland blir vatten kvar i trumman eftersom det inte kan rinna av ordentligt, till exempel på grund av en knick på avloppsslangen. Kontrollera på baksidan om slangen hänger korrekt och kontrollera eventuella blockeringar i slangen. Stäng alltid av din tvättmaskin och vattenförsörjningen först. När slangen är i ordning kan du också kontrollera om filtret kanske är igensatt. Detta sitter under luckan på framsidan av apparaten. Slutligen bör du kontrollera avloppet för blockeringar. Om avloppet svämmar över när du häller kokande vatten i det, kan du anta att blockeringen sitter där.
Orsak 4: Avloppsslangen sitter för djupt i avloppsröret
Om avloppsslangen sitter för djupt i avloppsröret måste din tvättmaskin arbeta för hårt för att få bort allt restvatten. Genom avloppsslangen pumpar tvättmaskinen bort allt vatten, men om den sitter för djupt lyckas det inte alltid. Håll ett djup på minst 10 och högst 15 centimeter. De flesta tvättmaskiner levereras med en plastböj så att du kan säkerställa att allt förblir på plats.
Tvättmaskinen centrifugerar inte längre
Det kan finnas olika anledningar till att din tvättmaskin inte längre väljer att centrifugera. I de flesta fall behöver det inte leda till panik, eftersom du ofta kan lösa problemet själv. Här är de vanligaste orsakerna:
Orsak 1: Pumpen är blockerad
Om pumpen är blockerad ska du först stänga av tvättmaskinen. Därefter hittar du pumpen, som ofta sitter bakom en liten lucka. Under denna finns också avloppsslangen, som du först använder för att låta det kvarvarande vattnet rinna ut ur din tvättmaskin. Använd en skål för att samla upp vattnet. Därefter kan du skruva av filtret och rengöra det under kranen. Smuts kan nämligen blockera skovelhjulet som sitter bakom filtret och som behöver kunna röra sig åt båda hållen. När du har kontrollerat allt detta kan du sätta tillbaka allt på plats och ansluta tvättmaskinen till strömmen igen.
Orsak 2: Motorn är trasig eller sliten
När allt är rent och korrekt installerat, men du fortfarande inte har en roterande trumma, kan det vara så att kolborstarna i din tvättmaskin är slitna. Detta händer särskilt med modeller som är mer än tio år gamla eller som du har använt intensivt. I moderna tvättmaskiner kan du mycket enkelt byta dem själv, använd typnumret på din tvättmaskin för att beställa rätt kolborstar.
Vanliga frågor om en centrifugerande tvättmaskin
Alla tvättmaskiner centrifugerar, men ändå har vi många frågor om det. Läs slutligen vad andra konsumenter vill veta om centrifugering i tvättmaskiner.